Breaking News

Εύκολη συνταγή για Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο, ή αλλιώς το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται από τις νοικοκυρές την Παραμονή ή προ-παραμονή των Χριστουγέννων.

Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ψωμιά, είναι ο στολισμός του, καθώς πάνω έχει διάφορες παραστάσεις, κυρίως από την αγροτική ζωή. Ανεξάρτητα από τις απεικονίσεις που θα επιλέξει η νοικοκυρά, σε όλα τα Χριστόψωμα, δεσπόζει ο σταυρός.

Το κόβουμε Ανήμερα των Χριστουγέννων, στο τραπέζι, ενώ η παράδοση θέλει ο νοικοκύρης του σπιτιού να το μοιράζει στους συνδαιτυμόνες, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, όπου ο Χριστός έδωσε τον Άρτο. Επιπλέον, λόγω των υλικών του, το Χριστόψωμο είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Ας δούμε, λοιπόν τα υλικά που χρειαζόμαστε και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
λίγο σουσάμι
λίγο βούτυρο και αλεύρι για να αλείψουμε το ταψί

Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο.
Κατόπιν, ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου.
Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αν δείτε ότι είναι σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό ακόμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Για να γίνει πιο γρήγορα, σκεπάστε την με μία κουβέρτα.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα.
Βάζουμε μέσα τη ζύμη, έχοντας κρατήσει λίγη από αυτήν, για να φτιάξουμε το στολισμό του Χριστόψωμου.
Από το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει, φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

*Εννοείται πως μπορείτε με το ζυμάρι, που έχετε κρατήσει να φτιάξετε διάφορες παραστάσεις, όπως έκαναν παλιά.

Τη συνταγή τη βρήκαμε στο agiameteora.net, mothersblog.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *